Selamat Datang!! Alif Dapat RM1029 Bulan ini Dgn Blog ni..CARANYA? Klik Adertlets Bawah ni

Sunday, February 28, 2010

TIPs Elak virus telefon bimbit


KEHADIRAN ribuan kandungan telefon bimbit menimbulkan banyak kemungkinan negatif berlaku sekiranya pengguna tidak memberi perhatian serius terhadap kandungan yang dipindah turun.
KEHADIRAN ribuan kandungan telefon bimbit menimbulkan banyak kemungkinan negatif berlaku sekiranya pengguna tidak memberi perhatian serius terhadap kandungan yang dipindah turun.
Kalau komputer peribadi (PC) pun mengundang penjenayah siber mengeksploitasi platform terbabit untuk mencari keuntungan pantas, apatah lagi peluang menceroboh platform telefon bimbit yang digunakan secara meluas di seluruh dunia. Telefon bimbit terutama telefon pintar juga boleh dijangkiti virus dan masalah ini semakin meningkat berbanding dulu. Secara teknikalnya, telefon bimbit anda boleh dijangkiti virus ketika anda memindah turun program atau fail yang dijangkiti. Dalam kes telefon bimbit, ini mungkin terjadi apabila pengguna memindah turun gambar, klip video, nada dering, tema telefon atau program lain.


Virus mudah alih mampu merebak melalui telefon bimbit yang dilengkapi 'bluetooth' , contohnya menghantar foto dari telefon bimbit ke pencetak anda atau memindah maklumat kandungan yang disimpan dalam peranti anda. Jika anda menetapkan bluetooth kepada 'mod boleh dikesan' dalam peranti mudah alih anda dan berada di lingkungan 30 kaki dari peranti yang dijangkiti, ia boleh mengakibatkan telefon bimbit anda mengalami nasib tidak baik dihinggap virus.


Berikut adalah tip untuk membantu melindungi telefon bimbit daripada serangan virus:
# Hanya pindah turun atau menerima program dan kandungan (termasuk gambar, klip video, nada dering, tema peranti mudah alih dan permainan) daripada sumber yang anda percaya. Cadangan terbabit termasuk ketika melayari Internet atau menghantar e-mel. Jika anda tidak tahu dari siapa lampiran itu atau jika anda tidak menjangkakannya, jangan buka atau pindah turun dengan sewenang-wenangnya.


# Jika telefon anda dilengkapi dengan spesifikasi bluetooth, padamkannya atau tetapkan pada mod tidak boleh dikesan sewaktu anda tidak menggunakannya. Hanya terima data yang datang daripada sumber yang anda percaya. Untuk maklumat lanjut, lihat arahan yang disertakan dengan peranti mudah alih anda.


# Jika telefon anda dilengkapi dengan pancaran inframerah, hanya benarkannya menerima pancaran yang datang sewaktu anda menerima data dari orang yang anda percaya.

# Pindah turun dan pasangkan perisian antivirus bagi peranti mudah alih anda.


# Awasi telefon anda seperti mana anda menjaga dompet anda, terutamanya di kawasan yang terdedah kepada pencuri.


# Kunci atau lindungi telefon bimbit dengan kata laluan yang melindungi peranti jika anda kehilangan telefon anda, pencuri itu akan mengalami kesukaran untuk membuat panggilan telefon atau mengakses maklumat peribadi yang mungkin anda simpan di dalamnya.


Pembangun kandungan terutama individu atau syarikat tempatan perlu menyediakan kandungan yang sesuai untuk masyarakat di negara ini bagi memberi kemudahan kepada mereka meneruskan budaya Malaysia menggunakan teknologi. Contohnya, jika pengguna di negara ini boleh menghantar kad perayaan menggunakan pos, mungkin pembangun mampu memikirkan kandungan telefon bimbit yang mempunyai kemudahan menghantar kad digital untuk semua perayaan.


Nada sama turut dicadangkan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang meminta syarikat pembekal bahan kandungan perkhidmatan mudah alih menyediakan bahan yang melambangkan nilai dan budaya Malaysia.


Katanya ketika syarikat antarabangsa berlumba-lumba menyediakan perkhidmatan dan kandungan bagi memenuhi keperluan baru, syarikat Malaysia perlu bertindak dengan cepat.


"Kandungan tempatan yang baik akan membantu dalam menentukan nilai dan budaya kita sentiasa segar untuk generasi akan datang," katanya.
0 comments: